"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,

hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."

Milyen volt a termés 2019-ben?A Gabona Control kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakember gárdája három évtizede szolgálja megelégedéssel partnereit szabványos mintavétellel, rakodás felügyelettel, valamint akkreditált laboratóriumi vizsgálatokkal a hazai és export piacon egyaránt.

2000-ben nálunk nyílt meg az első kereskedelmi célú GMO laboratórium az országban. A szemes termények teljes körű vizsgálatához szükséges magas színvonalú műszeres hátterünk a garancia arra, hogy partnereink megfizethető áron részesülnek szakszerű, gyors és pontos kiszolgálásban. Budapest központjában, a volt Malomipari Kutató Intézet Kisrókus utcai épületében működünk, mint a CONCORDIA Közraktár Zrt. minőségellenőrzési igazgatósága.

Rendelkezünk a hazai és nemzetközi kereskedelem számára nélkülözhetetlen akkreditációkkal, tanúsítványokkal. (ISO 9001, MSZ EN ISO 17025, FOSFA, GAFTA, GMP+)

Szeretnénk Önökkel megosztani a Gabona Control által 2019-ben vizsgált minták alapján készült statisztikánkat a legfontosabb termények jellemző minőségi mutatóiról.

A búza esetében a hektolitertömeg átlagos értéke 78,7 kg/hl, amely érték alig haladta meg a malmi búzára vonatkozó szabványos 77,0 kg/hl küszöböt. 2018-ban ennél is gyengébb, 78,0 kg/hl volt az átlag köszönhetően a fejletlen szemek magasabb arányának. Azokban az években, amikor a tavaszi csapadék ellátás egyenletes a szemképződés időszakában is, a hektolitertömeg átlagos értéke 80-81 kg/hl értéket is eléri. Ez a paraméter különösen fontos a malmok számára, mert ez alapján tervezhető a lisztkihozatal.

A búza átlagos fehérjetartalma emelkedő tendenciát mutatott az elmúlt években: 2016-ban 12,7 %, 2017-ben és 2018-ban 13,2% majd 2019-ben elérte 13,7%-ot. Érdekes, hogy a sikértartalom 2016-2018 között átlagosan 26,7-26,9 % között mozgott, de 2019-ben elérte a 29 %-ot. Látható, hogy a fehérje és a sikér közötti összefüggés nem lineáris, hanem sok paraméter együttesen alakítja. Ilyen az agrotechnika, a fajtatulajdonságok, az érés folyamán tapasztalható időjárási viszonyok összessége, amelyek meghatározzák, hogy a fehérjetartalom mekkora hányadát teszik ki a sikérképző fehérjék. A hazai és a nemzetközi kereskedelemben leggyakrabban megkövetelt, komplex reológiai tulajdonságot kifejező alveográfos W érték alakulása az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatott. 2017-ben 229 10-4 Joule volt az átlagos érték, de 2018-ban és 2019-ben éppen csak meghaladta a 180-as értéket. Ezek a számadatok azt mutatják, hogy az emelkedő fehérje és sikértartalom önmagában nem eredményezte a fontos sütőipari paraméterek javulását.

Jó hír, hogy a közvetlenül az aratás után vizsgált alveográfos W értéke az utóérés folyamán javulhat, tapasztalatunk szerint akár 20-30 egységet is.

A májusi csapadékos időjárás megnehezítette a gombabetegségek elleni védekezést, így a kalászos gabonák Fusarium fertőzöttsége 2019-ben jelentősebb volt. A Gabonba Control által vizsgált tételek esetében átlagosan 990 ug/kg volt a DON toxin szennyezettség, amely alatta maradt az 1250 ug/kg étkezési célú felhasználásra vonatkozó határértéknek.

Az őszi káposztarepce az export piacokon az egyik legkelendőbb termény. A szerződésekben gyakran bonifikációt alkalmaznak. Az olajtartalom tekinthető a legfontosabb bonifikációs paraméternek. A szabványban megfogalmazott 40 %-os olajtartalmat az elmúlt években messze sikerült túlszárnyalni. A Gabona Controlban vizsgált minták alapján az átlagos olajtartalom 2018-ban 45,0 % volt, hasonlóan a megelőző évekhez. 2019-ben azonban komoly visszaesést tapasztaltunk, a kedvezőtlen időjárás miatt az olajtartalom átlagos értéke 42,6 % lett mindössze. Több termőterületről is érkeztek olyan minták, melyek olajtartalma még a szabványos 40 %-ot sem érte el. A szabadzsírsav tartalom (FFA) a magasabb nedvességtartalmú tételeknél néhány esetben meghaladta a 2%-os határértéket. A repce esetében az erukasav és glükozinolát-tartalom problémája a kitartó nemesítői erőfeszítéseknek köszönhetően megol-dottnak látszik, de a nemzetközi kereskedelem továbbra is megköveteli ezen értékek szerepeltetését. A napraforgó esetében adataink szerint nem figyelhető meg az átlagos olajtartalom csökkenése 2019-ben. A magas olajsavas napraforgó aránya továbbra is növekszik a növénytermesztésben. Azonban gyakori tapasztalat, hogy a magas ambróziamag tartalom miatt a tételek nem felelnek meg az európai előírásokban szereplő 50 mg/kg határértéknek. Ezt a szigorú limitet egyelőre csak az export esetében követelik meg.

A szabványos olajtartalom meghatározás történhet extrakciós és mágneses magrezonanciás (NMR) eljárással. Az olajos magvak nemzetközi kereskedelmét meghatározó FOSFA előírások azonban az extrakciós eljárást tartalmazzák.

A 2019-ben eddig betakarított és vizsgált takarmány kukorica tételek minősége igen kiváló volt, a tisztaságvizsgálat mellett az általánosan megkövetelt DON és Aflatoxin vizsgálatok eredményei is jóval a határértékek alatt maradtak. Összeállításunkban szerettünk volna egy objektív képet nyújtani arról, hogy 2019-ben hogyan alakultak a fontosabb minősítő paraméterek a termény piacon.

Ajánljuk szolgáltatásainkat, amennyiben még értékesítésre váró terménnyel rendelkeznek.

Gabona Control
1024 Budapest, Kisrókus u. 15/b
+36 1 212 4403
+36 1 212 1731
Major Andrea - igazgató - +36 70 377 7672
Rogozonszki István - ellenőrzési menedzser - +36 30 312 2587
Bányász István - laboratóriumvezető - +36 30 201 6332
gcontrol@concordia.hu
www.concordia.hu
https://www.facebook.com/concordiazrt/
Milyen volt a termés 2019-ben?

Milyen volt a termés 2019-ben?

Elolvasom

Milyen volt a termés 2019-ben?

Milyen volt a termés 2019-ben?

Ezekre még szüksége lehet?!