Az oldalt ennyien láttogatták:


Kleffmann és Partner Kft.

+36 30 777 77 83
rizan.peter@keletagro.hu

webshop.keletagro.huA mikrogranulált starter műtrágyák hazai jelentősége

A starter műtrágyák használatával a növények korai fejlődéshez szükséges tápelemeket tudjuk biztosítani, lehetőleg azonnal felvehető alakban. Ennek egy speciális formája az utóbbi években egyre szélesebb körben terjedő tápanyagutánpótlási technológia, a mikrogranulált műtrágyák alkalmazása. Bár fajlagosan drágábbak, előnyük mindenképpen bizonyított.

A starter trágyázás kiemelkedő fontosságú makroeleme a foszfor, amely a talajban nem mozog, hanem gyorsan megkötődik és abban a rétegben marad, ahová kijuttattuk. Ezért indokolt, hogy közvetlenül a györkérzónában „tálaljuk fel” a növényeknek. A vetéssel egy menetben kijuttatható mikrogranulált starter műtrágyák elősegítik a biztos indulást. A könnyen és gyorsan felvehető tápanyagok következtében ugrásszerűen megnő a gyökérképződés, amely segíti a fiatal növényeket az adódó stressz legyőzésében. A nagyobb gyökértömegnek köszönhetően a növények a talajlakó kártevők kártételével szemben is ellenállóbbak lesznek.

A mikrogranulátum apró méretének (0,5-1,2 mm) köszönhetően tudja biztosítani a tápanyagok tökéletes eloszlását a csírázási zónában. E termékek egy kilogrammjában kb. 1 000 000 granulátum található, míg a hagyományos műtrágyánál ennek csupán a tizede, 100 000 darab (méretük 2-5 mm). A mikrogranulátumoknak tehát nagyobb a fajlagos felületük, tápanyagleadásuk ebből eredően hatékonyabb.

Előbbi esetében kb. 3000 szemcse jut egy négyzetméterre, utóbbinál kb. 300, amelyek ráadásul nem is biztos, hogy a gyökerek megfelelő közelségében helyezkednek el a kijuttatást követően. A dózisban megmutatkozó különbség is látványos, hiszen a korszerű technológia kultúrától és terméktől függően 20-40 kg/ha-t ír elő, míg a hagyományos kb. 100 kg/ha-t.

Az egyre szélesedő hazai termékpaletta némileg eltérő makro-, mezo-, és mikro-elem-összetételű készítményekből áll. A termék kiválasztásánál fontos minőségi paraméter a szemcsék felületkezelése, ezzel megakadályozva a termék porosodását, a higroszkóposságból eredő összetapadását, továbbá a speciális bevonat megkönnyíti a kijuttatást azáltal, hogy nő a szemcsék gördülőképessége.

Vetőmag, Növényvédelem, Mezőgazdasági gépek, Állattenyésztés & Állategészségügy, Kertészet, AgriMore, Kleffmann és Partner Kft.

Kutatásaink az utóbbi években a hazai műtrágyafelhasználásra is kiterjednek. Az alábbi ábrán jól tükröződik a gazdák kezdeti érdeklődése a mikrogranulált technológia iránt. E lendület azonban adataink szerint 2015-ben megtorpant és a napraforgót kivéve 2016-ban tovább folytatódott. (Tavaly az „Egyéb” kategóriába sorolt kultúrák közül cukorrépában, szójában szőlőben mértünk megnövekedett felhasználást.) Magyarázat lehet erre az, hogy használatuk indokoltsága stresszhelyzetben mutatkozik meg igazán. Ennek hiányában viszont akár felesleges többletráfordításnak tűnhet.

Szeretnénk ezúton is megköszönni az Gazdáktól kapott rengeteg hasznos információt és a kérdezőbiztosainkra szánt időt, türelmet! Kívánunk jó egészséget, békességet, jövedelmező gazdálkodást minden tisztelt válaszadónk- nak, olvasónknak!

- Kleffmann és Partner Kft. csapata -

Kukorica gyomirtás trendjei Magyarországon (2010-2016)

A Kleffmann és Partner Kft. független piackutató cég, mely 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag a gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag, műtrágya, valamint növényvédő szer piacot.

Alábbi összeállításunkkal is szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik bármelyik kutatásunkban segítségünkre voltak.

Hazánkban a legértékesebb szántóföldi kultúra növényvédő szer költéspotenciál alapján a kukorica. Sok éve az összes kultúra összes szertípusa közül a legnagyobb forgalmi számokat a kukorica gyomirtás generálja.

Az 1. ábrán látható összehasonlításban a kukorica fenológiai állapota szerint mutatjuk be, hogy milyen változások zajlottak le az elmúlt években a gyomirtási technológiában. A klaszszikus preemergens alapkezelést követő posztemergens felülkezelés, mint gyomirtási technika egyre inkább háttérbe szorul a csupán posztemergens gyomirtás javára, valamint az egyszeri preemergens gyomirtás aránya is egyre kisebb. Ennek okai többek közt a következők lehetnek: a piacon egyre több a 2-3 hatóanyagot tartalmazó gyűjtő csomagolású termék, ami egy kijuttatással teljes megoldást adhat a gyomviszonyok rendezésére.

Az időjárás kiszámíthatatlansága miatt elmaradó, de a preemergens gyomirtó szerekhez szükséges bemosó csapadék szintén okozhatja az elmozdulást. Az elmúlt években egyre több az olyan rugalmasan felhasználható termék, mely preemergensen és poszt emergensen is használható.

A növény 6 leveles állapotában, vagy később elvégzett gyomirtás pedig egyre inkább háttérbe szorul és egyre inkább a korai posztemergens (2-4 levél) állapotra koncentrálódik.

2016-ban a trend kissé megtört, nagyobb arányban alkalmaztak vetés után, de kelés előtti gyomirtást a magyar gazdák.

Ugyanakkor a korai posztemergens és kései posztemergens kezelések aránya változatlan a felhasználás fenológiai állapotát tekintve. A kukorica gyomirtás intenzitásának csökkenése nagyban függ a belvizes területeken való kései vetésektől, a növényt egyre jobban sújtó aszálytól, a termény pár évvel ezelőtti alacsonyabb árától, valamint a gyűjtőcsomagolású termékek megjelenésétől is.

A 2. ábrán láthatjuk, hogyan változott a gyomirtásra jellemző technológia. Az adatok csupán a gyomirtó szerrel kezelt területre vonatkoznak, ami gyakorlatilag minden évben a terület 97-99 százalékát teszi ki. A kezelés/ha mutató megmutatja, hogy átlagosan egy kezelt hektárra vetítve hányszor kezelnek gyomirtó szerrel a magyar gazdák. Magyarországon az egy hektárra jutó átlagos kezelésszám 2016-ban 1,22. Ez azt jelenti, hogy az esetek 22 százalékában a gazdák 2, szélsőséges esetben 3 gyomirtást is alkalmaztak, alkalmazhattak.

A kezelés/ha és az egy tankban kijuttatott termékek számának szorzata mutatja meg, hogy egy kezelt hektárra átlagosan hány „darab” gyomirtó szert szórnak ki a gazdák. A gyűjtőcsomagolású termékek, mint önálló márkanév alatt forgalmazott termékek, ebben az esetben egy termékként számolódnak.

A gyűjtőcsomagolású termékek ellenpontja az egy hatóanyagot tartalmazó, olcsóbb generikus terméknek, melyek száma és felhasználása az utóbbi években egyre növekszik.

Összegezve az elmúlt évek trendjeit, elmondhatjuk, hogy a magyar gazdák kezdenek lemondani a preemergens gyomirtásról, inkább egy menetben oldják meg a gyomok eltüntetését, ennek megfelelően pedig egyre kevesebb gyomirtó terméket juttatnak ki a kukoricaföldekre.

Végezetül szeretnénk megköszönni a kutatásainkban résztvevő gazdáknak és szakembereknek, hogy válaszoltak kérdéseinkre. A 2017-os évre is sikeres gazdálkodást kívánunk!

Amennyiben Ön is gazdálkodik és szeretne a fenti cikkhez hasonló anyagokat térítésmentesen olvasni, akár hazai, akár nemzetközi trendekről, kérjük írjon a kutatas@kleffmann.com e-mail címre és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot.

-Puskás Péter – Kleffmann és Partner Kft. -

Vetőmag, Növényvédelem, Mezőgazdasági gépek, Állattenyésztés & Állategészségügy, Kertészet, AgriMore, Kleffmann és Partner Kft.

Vetőmag, Növényvédelem, Mezőgazdasági gépek, Állattenyésztés & Állategészségügy, Kertészet, AgriMore, Kleffmann és Partner Kft.

Vetőmag, Növényvédelem, Mezőgazdasági gépek, Állattenyésztés & Állategészségügy, Kertészet, AgriMore, Kleffmann és Partner Kft.

hozzászólás:

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON:

A NAP VICCE

NÉVNAP


NAPTÁR