"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,

hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."

Kleffmann és Partner Kft.

H-1113 Budapest, Karolina út 16.
+36 1 322 6205
office.h@kleffmann.com

www.kleffmann.com
https://www.facebook.com

A mikrogranulált starter műtrágyák hazai jelentősége

A starter műtrágyák használatával a növények korai fejlődéshez szükséges tápelemeket tudjuk biztosítani, lehetőleg azonnal felvehető alakban. Ennek egy speciális formája az utóbbi években egyre szélesebb körben terjedő tápanyagutánpótlási technológia, a mikrogranulált műtrágyák alkalmazása. Bár fajlagosan drágábbak, előnyük mindenképpen bizonyított.

A starter trágyázás kiemelkedő fontosságú makroeleme a foszfor, amely a talajban nem mozog, hanem gyorsan megkötődik és abban a rétegben marad, ahová kijuttattuk. Ezért indokolt, hogy közvetlenül a györkérzónában „tálaljuk fel” a növényeknek. A vetéssel egy menetben kijuttatható mikrogranulált starter műtrágyák elősegítik a biztos indulást. A könnyen és gyorsan felvehető tápanyagok következtében ugrásszerűen megnő a gyökérképződés, amely segíti a fiatal növényeket az adódó stressz legyőzésében. A nagyobb gyökértömegnek köszönhetően a növények a talajlakó kártevők kártételével szemben is ellenállóbbak lesznek.

A mikrogranulátum apró méretének (0,5-1,2 mm) köszönhetően tudja biztosítani a tápanyagok tökéletes eloszlását a csírázási zónában. E termékek egy kilogrammjában kb. 1 000 000 granulátum található, míg a hagyományos műtrágyánál ennek csupán a tizede, 100 000 darab (méretük 2-5 mm). A mikrogranulátumoknak tehát nagyobb a fajlagos felületük, tápanyagleadásuk ebből eredően hatékonyabb.

Előbbi esetében kb. 3000 szemcse jut egy négyzetméterre, utóbbinál kb. 300, amelyek ráadásul nem is biztos, hogy a gyökerek megfelelő közelségében helyezkednek el a kijuttatást követően. A dózisban megmutatkozó különbség is látványos, hiszen a korszerű technológia kultúrától és terméktől függően 20-40 kg/ha-t ír elő, míg a hagyományos kb. 100 kg/ha-t.

Az egyre szélesedő hazai termékpaletta némileg eltérő makro-, mezo-, és mikro-elem-összetételű készítményekből áll. A termék kiválasztásánál fontos minőségi paraméter a szemcsék felületkezelése, ezzel megakadályozva a termék porosodását, a higroszkóposságból eredő összetapadását, továbbá a speciális bevonat megkönnyíti a kijuttatást azáltal, hogy nő a szemcsék gördülőképessége.


Vetőmag, Növényvédelem, Mezőgazdasági gépek, Állattenyésztés & Állategészségügy, Kertészet, AgriMore, Kleffmann és Partner Kft.; álló

Kleffmann és Partner Kft.

Elolvasom

Vetőmag, Növényvédelem, Mezőgazdasági gépek, Állattenyésztés & Állategészségügy, Kertészet, AgriMore, 
			  Kleffmann és Partner Kft.; álló
Vetőmag, Növényvédelem, Mezőgazdasági gépek, Állattenyésztés & Állategészségügy, Kertészet, AgriMore, 
			  Kleffmann és Partner Kft.; álló

Ezekre még szüksége lehet?!