Agrárkiállítások
Megtekintheti az országosan megrendezésre kerülő Agrárkiállítások éves naptárát
"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,
hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."
Kisüzemi élelmiszer-feldolgozás
Cikksorozatunk a mezőgazdasági termelők által végzett termék-feldolgozásról. Miért kényszerülnek rá és miért éri meg? Milyen lehetőségeik vannak? Hogyan működhet a hagyomány a mai modern eszközökkel? Milyen módszerek és milyen eszközök szükségesek?
A mezőgazdasági termelők gyakran csak nyomott áron tudják a termékeiket értékesíteni. Főleg olyan termékek esetén, melyek igen rövid ideig tárolhatók feldolgozás nélkül. Lehetne itt említeni a tejet, gyümölcsöket vagy akár a tojást is. A kisüzemi feldolgozás eredményeként a termék hozzáadott-értéke növekszik, eltarthatósága is nő, így a termelő jobb pozícióba kerül. Ráadásul közvetlenül a fogyasztónak tudja értékesíteni a végterméket, kikerülve ezzel a többlépcsős kereskedelmi hálózatot.
A kisüzemekben különlegességeket, egyedi termékeket lehet előállítani, magas minőségben. Előkerülnek a régi családi receptek a dédi jegyzeteiből és olyan ízek tűnnek fel, melyeket a nagyüzem nem tud produkálni. A kisüzemi feldolgozók sajátjuknak érzik a teljes folyamatot és állandó újítással állnak elő, a fogyasztók nagy örömére. Így a kisüzemnek nem olcsó „egyentermékekkel” kell versenyre kelnie, mivel sokkal magasabb élményt nyújt a fogyasztóknak – amiért ők hajlandóak többet fizetni.
A kisüzemi feldolgozás előnyeként szolgál az is, hogy a termelés és feldolgozás, valamint a fogyasztás is egy szűk körzeten belül történik meg, vagyis nem utazik a termék sok ezer kilométert, mint a nagyüzemi feldolgozás esetén. A fogyasztó pontosan be tudja azonosítani a származási helyet, és akár magát a termelőt is, így erős kötöttség és bizalom alakul ki.
A mezőgazdasággal foglalkozó térségekben a helyi munkaerő foglalkoztatása is egy fontos feladat. A termelésre szakosodott család tagjainak munkát és megélhetést biztosít a magasabb áron értékesíthető feldolgozott termék. Hasonlóképpen, az önkormányzatok és alapítványok kezdeménye- zésével kialakuló kisüzemek is sokaknak adnak munkalehetőséget.
A kisüzemi feldolgozás elsődleges célja a kiváló minőségű, különleges végtermékek előállítása (szöges ellentétben a nagyüzemi feldolgozással, ahol a fő cél a profit). Erre mondhatjuk, hogy a végtermékben a termelő „lelke” is benne van. Ettől lesz a termék a fogyasztó számára különleges, utánozhatatlan.
Szerencsére ma már a kisüzemi feldolgozás gépészeti háttere is rendekezésre áll, melynek köszönhetően növekszik az egyedi termékek választéka – a fogyasztók legnagyobb örömére. Cikksorozatunk következő témája a tej-feldolgozás lesz, melynek mai modern gépészeti lehetőségeivel is foglalkozunk.
- Gajdácsi László,
Ab REX Kft Gödöllő;
www.abrex.hu -