"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,

hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."

Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda Kft.

1126 Budapest, Dolgos u. 2. 8/a
+36 1 214 0955
info@greenlab.hu
http://www.greenlab.hu
https://www.facebook.com

Analitikai megoldásoka mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára!

Asztali alkoholtartalom meghatározó
Atomabszorpciós (AAS) spektrométerek
Kézi és asztali sűrűségmérők
Kézi és asztali refraktorméterek
Potencionális titrátorok
Mikrohullámú feltárók
Hordozható raman analizátor
UV/VIS spektrofotométerek
ICP-OES spektrométerek
ICP-MS spektrométerek

A bor savtartalma és pH értéke:

A kitűnő bor gyártásának elengedhetetlen követelménye a borok összetételének átfogó ismerete, az érzékszervi tulajdonságok mögött megbúvó komponensek nyomon követése, melyek meghatározzák a bor készítése során végbemenő kémiai és fizikai folyamatok irányát és sebességét, az erjesztés és az erjesztés utáni kezelések idejét és eredményét.

A borok készítése során alkalmazott technológia folyamatos követéséhez, a technológia optimalizálásához a folyamat egyes paramétereit mérésekkel támaszthatjuk alá, így biztosítva a konstans minőséget és a homogén összetételt, valamint, hogy palackozásra csak megfelelő stabilitású, készre kezelt borok kerülhessenek. Ezek a vizsgálatok a borok minősítése mellett eredetvédelmi kérdések megoldásában is segíthetnek.

Ahhoz, hogy borászatunkban a termeléstől az asztalra kerülésig a legmagasabb minőséget tudjuk biztosítani, számos analitikai paraméternek kell megfelelnünk, melyek mérése elengedhetetlen. Ilyen a savtartalom, pH, kén-dioxid tartalom, alkoholtartalom, fémtartalom, stb.

A savasság kifejezésére általánosságban két definíciót használhatunk, a pH értéket és a savtartalmat. Ezek közül a savtartalom a borban lévő, titrálással meghatározható összes sav mennyiségét írja le g/l mértékegységben, mely során a borban lévő savak, lúggal történő semlegesítési reakcióját értjük. A bor gerincét a savak adják, ehhez társul az alkohol, és a vörösbor esetén a tannin. A savtartalom a bor kiegyensúlyozottságában játszik nagy szerepet.

Ahhoz azonban, hogy a bor tényleg harmonikus legyen, szükség van a pH értékének vizsgálatára is. Míg a savtartalom a bor savasságát mutatja, addig a pH érték a savtartalom intenzitását jelzi, vagyis, hogy az adott savtartalom mekkora intenzitással mutatkozik meg a borban.

A pH egy logaritmikus skálán változó (0-14 érték között), a hidrogén ionok aktivitását kifejező érték. A jellemző pH érték boroknál 3-4 pH között van. Ha ez az érték 4,0 felett van, jó eséllyel a borunk hamarosan el fog romlani. Egyensúlyban lévő és kifinomult borok akkor születnek, ha a termelő nemcsak a cukor- és savtartalom alapján szüretel, hanem odafigyel a pH értékre is. Minél alacsonyabb a pH-értéke a bornak, annál magasabb lesz a savtartalma, és élénkebb árnyalatú, karakterű, lendületesebb ízű borok születhetnek.

A közepes pH értéknek is számos előnye van. Ilyen a selymesség, bársonyosság érzete kóstoláskor. A pH érték láthatóan kapcsolatban van a savtartalommal, de mivel a savak pontos összetétele nem ismert az adott mintában, így a savkoncentráció számítása sem végezhető el egyértelműen. Ebből kifolyólag, mindkét paramétert célszerű mérni, hogy hasznos információhoz jussunk a borkészítés során.

Szerző: Hajas Máté, Green Lab Kft.


Analitikai megoldásoka mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára!

Green Lab Magyarország Mérnöki Iroda Kft.

Elolvasom

Analitikai megoldásoka mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára!

Analitikai megoldásoka mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára!

Analitikai megoldásoka mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára!

Ezekre még szüksége lehet?!