"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,

hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."

Szeszélyes időjárás – nem árt elővigyázatosnak lenni!

A klíma folyamatos változásának köszönhetően időjárásunk egyre változékonyabb, szélsőségesebb. Ez a folyamat, ahogy a városi környezetet, úgy a mezőgazdaságot is súlyosan érinti, akár 30 milliós károkat is okozva. Jégverés és viharkár

Az időjárás szélsőséges változásának köszönhetően mind a viharkárok számában, mind a kár mértékében növekedés tapasztalható az elmúlt években, sőt a szélsőséges időjárás miatt évről évre egyre erősebb a lokális, helyi károk intenzitása. A Generali Biztosítóhoz is éves szinten több ezer mezőgazdasági kárbejelentés érkezik, az idei évben például a viharos időjárás több gazdaságban is tízmilliós károkat okozott egy-egy táblában. Sőt, volt olyan gazdaság is, ahol 100%-os kárt okozott a viharos erejű szél.

A biztosító adatai alapján a jégverés és viharos időjárás a napraforgót sújtotta leginkább, a kalászosok a betakarításkor pedig szempergést szenvedtek el a viharos erejű szél és a jég miatt, ezzel is csökkentve a hozamot. Az idei évben országosan tapasztalhatók voltak viharkárok, a leginkább érintett megyék Somogy és Zala voltak, azonban Győr-Moson Sopront sem kerülték el a viharok.

Téli fagyok

Az új biztosítások megkötésén vagy a régiek megújításán hamarosan érdemes lesz elgondolkozni, ugyanis a tapasztalatok azt mutatják, hogy a mezőgazdasági fagykárok közel harmada télen fordul elő. A téli fagykárra szóló biztosítás esetén a Generalinál például november 30-ig az ügyfeleknek eleget kell tenni az adatközlési kötelezettségnek, illetve ez a határidő vonatkozik azokra is, akik új fagykár biztosítást kívánnak kötni.

A korai fagyok késő ősszel azonban ennél is nagyobb bajokat okozhatnak, ekkor ugyanis a növények még nem készültek fel a télre. A megelőzést érdemes komolyan venni, hiszen például a tavalyi évben a Generali Biztosítónál egy gazdaság 26 millió forintos fagykárt szenvedett el.

„Kifizetődő a gazdáknak elgondolkozniuk azon, hogy ha a fő kárszezonban menetrendszerűen védik a terményeiket és ezáltal a bevételüket jég- és viharkárokra szóló biztosítással, akkor olyan csomagot válasszanak, ami több, mezőgazdaságot is sújtó kockázatot lefed, mint például a téli fagykár” – hívja fel a figyelmet Bordás Imre, a Generali Biztosító mezőgazdasági biztosítások területvezetője.

Díjtámogatott növénybiztosítás a Generalinál
is elérhető - 7 milliárd forintra nőtt a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás mértéke és az idei évtől már a biztosítások díjának legfeljebb 70 százaléka is visszakapható utólagos támogatásként.


Szeszélyes időjárás – nem árt elővigyázatosnak lenni!

Generali Biztosító Zrt.

Elolvasom

Szeszélyes időjárás – nem árt elővigyázatosnak lenni!
Szeszélyes időjárás – nem árt elővigyázatosnak lenni!
Szeszélyes időjárás – nem árt elővigyázatosnak lenni!

Ezekre még szüksége lehet?!