
Agrárkiállítások
Megtekintheti az országosan megrendezésre kerülő Agrárkiállítások éves naptárát


"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,
hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."
Milyen volt a termés 2019-ben?
A Gabona Control kiemelkedő tapasztalattal rendelkező szakember gárdája három évtizede szolgálja megelégedéssel
partnereit szabványos mintavétellel, rakodás felügyelettel, valamint akkreditált laboratóriumi vizsgálatokkal a
hazai és export piacon egyaránt.
2000-ben nálunk nyílt meg az első kereskedelmi célú GMO laboratórium az országban. A szemes termények teljes
körű vizsgálatához szükséges magas színvonalú műszeres hátterünk a garancia arra, hogy partnereink
megfizethető áron részesülnek szakszerű, gyors és pontos kiszolgálásban. Budapest központjában, a
volt Malomipari Kutató Intézet Kisrókus utcai épületében működünk, mint a CONCORDIA Közraktár Zrt.
minőségellenőrzési igazgatósága.
Rendelkezünk a hazai és nemzetközi kereskedelem számára nélkülözhetetlen akkreditációkkal, tanúsítványokkal.
(ISO 9001, MSZ EN ISO 17025, FOSFA, GAFTA, GMP+)
Szeretnénk Önökkel megosztani a Gabona Control által 2019-ben vizsgált minták alapján készült statisztikánkat a
legfontosabb termények jellemző minőségi mutatóiról.
A búza esetében a hektolitertömeg átlagos értéke 78,7 kg/hl, amely érték alig haladta meg a malmi búzára vonatkozó szabványos
77,0 kg/hl küszöböt. 2018-ban ennél is gyengébb, 78,0 kg/hl volt az átlag köszönhetően a fejletlen szemek magasabb arányának.
Azokban az években, amikor a tavaszi csapadék ellátás egyenletes a szemképződés időszakában is, a hektolitertömeg átlagos
értéke 80-81 kg/hl értéket is eléri. Ez a paraméter különösen fontos a malmok számára, mert ez alapján tervezhető a lisztkihozatal.
A búza átlagos fehérjetartalma emelkedő tendenciát mutatott az elmúlt években: 2016-ban 12,7 %, 2017-ben és 2018-ban 13,2% majd 2019-ben
elérte 13,7%-ot. Érdekes, hogy a sikértartalom 2016-2018 között átlagosan 26,7-26,9 % között mozgott, de 2019-ben elérte a
29 %-ot. Látható, hogy a fehérje és a sikér közötti összefüggés nem lineáris, hanem sok paraméter együttesen alakítja.
Ilyen az agrotechnika, a fajtatulajdonságok, az érés folyamán tapasztalható időjárási viszonyok összessége, amelyek
meghatározzák, hogy a fehérjetartalom mekkora hányadát teszik ki a sikérképző fehérjék. A hazai és a nemzetközi
kereskedelemben leggyakrabban megkövetelt, komplex reológiai tulajdonságot kifejező alveográfos W érték alakulása
az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatott. 2017-ben 229 10-4 Joule volt az átlagos érték, de 2018-ban és 2019-ben
éppen csak meghaladta a 180-as értéket. Ezek a számadatok azt mutatják, hogy az emelkedő fehérje és sikértartalom önmagában
nem eredményezte a fontos sütőipari paraméterek javulását.
Jó hír, hogy a közvetlenül az aratás után vizsgált alveográfos W értéke az utóérés folyamán javulhat, tapasztalatunk
szerint akár 20-30 egységet is.
A májusi csapadékos időjárás megnehezítette a gombabetegségek elleni védekezést, így a kalászos gabonák Fusarium
fertőzöttsége 2019-ben jelentősebb volt. A Gabonba Control által vizsgált tételek esetében átlagosan 990 ug/kg volt a
DON toxin szennyezettség, amely alatta maradt az 1250 ug/kg étkezési célú felhasználásra vonatkozó határértéknek.
Az őszi káposztarepce az export piacokon az egyik legkelendőbb termény. A szerződésekben gyakran bonifikációt alkalmaznak.
Az olajtartalom tekinthető a legfontosabb bonifikációs paraméternek. A szabványban megfogalmazott 40 %-os olajtartalmat az
elmúlt években messze sikerült túlszárnyalni. A Gabona Controlban vizsgált minták alapján az átlagos olajtartalom 2018-ban
45,0 % volt, hasonlóan a megelőző évekhez. 2019-ben azonban komoly visszaesést tapasztaltunk, a kedvezőtlen időjárás miatt
az olajtartalom átlagos értéke 42,6 % lett mindössze. Több termőterületről is érkeztek olyan minták, melyek olajtartalma
még a szabványos 40 %-ot sem érte el. A szabadzsírsav tartalom (FFA) a magasabb nedvességtartalmú tételeknél néhány esetben
meghaladta a 2%-os határértéket. A repce esetében az erukasav és glükozinolát-tartalom problémája a kitartó nemesítői
erőfeszítéseknek köszönhetően megol-dottnak látszik, de a nemzetközi kereskedelem továbbra is megköveteli ezen értékek
szerepeltetését. A napraforgó esetében adataink szerint nem figyelhető meg az átlagos olajtartalom csökkenése 2019-ben.
A magas olajsavas napraforgó aránya továbbra is növekszik a növénytermesztésben. Azonban gyakori tapasztalat, hogy a
magas ambróziamag tartalom miatt a tételek nem felelnek meg az európai előírásokban szereplő 50 mg/kg határértéknek.
Ezt a szigorú limitet egyelőre csak az export esetében követelik meg.
A szabványos olajtartalom meghatározás történhet extrakciós és mágneses magrezonanciás (NMR) eljárással. Az olajos magvak
nemzetközi kereskedelmét meghatározó FOSFA előírások azonban az extrakciós eljárást tartalmazzák.
A 2019-ben eddig betakarított és vizsgált takarmány kukorica tételek minősége igen kiváló volt, a tisztaságvizsgálat mellett
az általánosan megkövetelt DON és Aflatoxin vizsgálatok eredményei is jóval a határértékek alatt maradtak.
Összeállításunkban szerettünk volna egy objektív képet nyújtani arról, hogy 2019-ben hogyan alakultak a fontosabb
minősítő paraméterek a termény piacon.
Ajánljuk szolgáltatásainkat, amennyiben még értékesítésre váró terménnyel rendelkeznek.
Gabona Control
1024 Budapest, Kisrókus u. 15/b
+36 1 212 4403
+36 1 212 1731
Major Andrea - igazgató - +36 70 377 7672
Rogozonszki István - ellenőrzési menedzser - +36 30 312 2587
Bányász István - laboratóriumvezető - +36 30 201 6332
gcontrol@concordia.hu
www.concordia.hu
https://www.facebook.com/concordiazrt/