"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,

hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."

Újdonságok és vonzó ajánlatok

a Väderstad nyári Tempo előszezoni akciójában, avagy 50%-os piaci részarányt csak a legjobb ajánlatokkal lehet elérni és fenntartani!

Tempo vetőgépmodell, FH 2200 front műtrágyatartály, Vaderstad Kft.
ProStop nyomókerék: kisebb a magbarázda oldalára ható tömörítő hatás

A Väderstad idei, 90 oldalas szemenkénti vetőgép árlistája tanúskodik arról, hogy a Tempo piacra lépése óta eltelt 8 évet a szüntelen fejlesztés és modellválaszték bővítés jellemezte.

Jelenleg 5 modellcsalád 21 típusa közül választhatnak a termelők, ami egyben azt is jelenti, hogy nincs olyan üzemméret, gazdálkodási és gépesítési háttér, amihez ne tudna a svéd gyártó megfelelő Tempo modellt ajánlani. A legegyszerűbb kivitelű, függesztett 4 soros Tempo R modelltől kiindulva, a hazánkban is legnépszerűbb, vontatott 6-8 soros Tempo F típusokon át, a legnagyobb munkaszélességű, vontatott Tempo L vetőgépekkel bezárólag, teljesnek mondható a svéd gyártó modellkínálata.

Részben ennek is köszönhető a Väderstad magyarországi sikere, amit jól szemléltet, hogy 2019-ben már 50%-ot meghaladó volt a Tempo vetőgépek piaci részaránya a VDMA statisztikája szerint, azaz az idehaza értékesített szemenkénti vetőgépek közül minden második a svédországi gyártósorokon készült!

Hazánkban idén került átadásra az 500. Tempo vetőgép. A hirtelen felfutó kereslet miatt az elmúlt két évet a keresleti piac jellemezte, akik nem rendelték meg időben, azaz az előszezon alatt a vetőgépüket, sajnos egy újabb évet vártak rá.

Tempo vetőgépmodell, FH 2200 front műtrágyatartály, Vaderstad Kft.
Tempo L 8-18: Műtrágya opció nélküli, vontatott, 8-18 soros változatok

Az itthon értékesített évi 80-90 Tempo vetőgép közel felét a vontatott 6 és 8 soros Tempo F változatok adják. Az értékesítésből 20-20%-ban részesednek a függesztett modellek, azaz a Tempo T és V típusok, amelyek a változtatható sortávolságnak köszönhetően a hagyományos kapásnövények mellett repce, cukorrépa és szója vetését is lehetővé teszik.

A legújabb fejlesztésű, 8-24 soros, vontatott Tempo L modellek 5%-ot képviselnek az eladásban, napi vetési teljesítményüket jól példázza, hogy a jelenlegi világrekorder (Tempo L 16, 502 hektár/24 óra) ebből a modellcsaládból került ki.

Tempo vetőgépmodell, FH 2200 front műtrágyatartály, Vaderstad Kft.
Tempo L CentralFill: A központi magfeltöltésű modell gyártása novemberben kezdődik, egyelőre még műtrágya opció nélkül.

A Tempo modellek úgymond finomhangolása folyamatos, ami nemcsak újabb opciókat jelent, hanem olyan új modelleket is, amelyek egy-egy piaci szegmens igényeire hangolva készülnek. Erre kiváló példa a Tempo V WideLining, ami az elmúlt évi Agritechnica kiállítás díjazott terméke is volt.

Tempo vetőgépmodell, FH 2200 front műtrágyatartály, Vaderstad Kft.
Tempo L WideLining: A siló-, illetve a biomassza kukoricát termelő gazdaságok igényeire lett szabva.

A Tempo V WideLining a vetőegységek hidraulikus úton történő elmozgatásával alakítja ki a művelősávokat, mégpedig úgy, hogy közben nem csökken a hektárra kivetett mag mennyisége. Egy 8 soros, 750 mm sortávolságú Tempo V, valamint egy 18 m munkaszélességű, 1050 mm nyomtávolságú hígtrágya kijuttató gép együttes alkalmazása estén, ez 8%-kal nagyobb állománysűrűséget és természetesen ezzel arányosan nagyobb termésátlagot is jelent.

A Tempo vetőgépek egyik lényeges eleme a magbarázdában dolgozó nyomókerék, ami megállítja a PowerShoot rendszer által kilőtt magokat, és megfelelő mag-talaj kapcsolatot alakít ki. A gyártó - két év tartós tesztet követően - egy teljesen új kialakítású, küllős nyomókerék típus bemutatását is a 2021-es modellévre időzítette. Így a meglévő 60 és 70-es keménységű változatok mellett az új, ún. ProStop típus is rendelhető opció lesz már a júniustól induló előszezoni akciótól kezdődően. A magárokban ébredő erőhatásokat a tömör gumiabroncsozású ProStop nyomókerék középső, műanyag küllős része veszi fel, így kisebb a sérülés kockázata, és kisebb a magárok falát érő tömörítő hatás mértéke is. Mindez tovább javítja a vetésminőséget és csökkenti a kopás mértékét.

A hannoveri kiállítás másik újdonsága, a 8-24 soros központi magfeltöltésű Tempo L Central Fill 2020. októberétől lesz rendelhető, egyelőre még műtrágya és mikro granulátum opció nélkül. Új modellként mutatkozik be a 750 mm sortávolságú Tempo V 9, valamint a műtrágya opció nélkül is megrendelhető Tempo L 8-18. A Tempo L típusokon 90 literesre csökkentették a magtartályok térfogatát, amelyre azért volt szükség, hogy el lehessen érni a 450 mm-es sortávolságot is. Ezen apró változtatásnak köszönhetően a nyári előszezontól kezdődően 5 új konfiguráció rendelhető 7,2-12 m szélességű vázzal és 12-24 vető kocsival. A legnagyobb sorszámú modell jelenleg a Tempo L 24, amely 12 méteres vázzal, 450 mm-es sortávolsággal készül, és amit elsősorban cukorrépa, szója és repce vetésére ajánl a gyártó.

A nagyobb teljesítmény elérése érdekében a 25 literes magtartályokat 90 literesre cserélték. A Tempo L vetőgépek ezentúl kardánszivattyúval is megrendelhetők, ami 30-55 liter/perc értékkel csökkenti a traktorral szemben támasztott hidraulika igényt. Megújult az Apple App Store-ból letölthető Väderstad E-Control alkalmazás is, ami azt jelenti, hogy az ezt követő szoftver frissítések során gépkezelési útmutatók, alkatrész katalógusok és ún. QuickStart kisfilmek is letölthetők, majd offline használhatók a munka során, akár kint a szántóföldön is.

Tempo vetőgépmodell, FH 2200 front műtrágyatartály, Vaderstad Kft.
Tempo L 24: A jelenleg kapható legnagyobb sorszámú változat. 450 mm sortávolsággal, valamint 90 literes mag-, és 3000 literes műtrágyatartállyal készül

A Väderstad nevéhez köthető a nyári előértékesítési akció is, ami évekkel ezelőtt még furcsának tűnhetett. Ki akar nyáron szemenkénti vetőgépet venni? A gyártó oldaláról azért lényeges a 4 hónapon át tartó Tempo előszezon, mert csak úgy tudja kielégíteni az egyre nagyobb igényt, hogy már a nyár derekán elkezdi a precíziós vetőgépeinek gyártását. Konkrét megrendelések nélkül készletre kellene gyártania, ami azért is kockázatos, mert az opciók széles kínálata miatt, valószínűleg nem pontosan olyan konfigurációk kerülnének le a gyártósorról, amit később a vevők szeretnének. Így 6-8% előszezoni kedvezménnyel arra ösztönzi a gazdálkodókat, hogy már nyáron döntsenek a tavaszi beruházás kérdésében. A Väderstad mindehhez kedvező szállítási és fizetési kondíciókat is biztosít, ami azt jelenti, hogy például mindössze 10% előleget kell fizetni megrendeléskor, a szállítást a november-február közötti időszakra, a teljes vételár megfizetését pedig február közepéig lehet halasztani. Nem csoda, hogy a június-szeptember közötti előszezoni időszakban a megrendelések 60-70%-a már beérkezik a gyárba.

A kiváló termék mögött magas színvonalú szolgáltatás áll, hiszen minden Tempo vetőgéphez 2 év teljes körű garancia is jár, a vetőtárcsákat pedig térítésmentesen cseréli a gyártó, amennyiben rendetetésszerű használat mellett törés vagy repedés fordul elő rajtuk. A Vaderstad Kft. értékesítő és szervizes kollégái nem csak a saját szakterületük specialistái, de jól értenek a különböző virtuális terminálokon futó Task Controller alkalmazás beállításához is. Ahány traktormárka, annyiféle megközelítés, ráadásul a problémát sokszor az is árnyalja, hogy a szakaszolás és a táblavégi fordulók beállításakor sok gazdálkodó és gépkezelő magára hagyva, önállóan próbál meg elindulni. Ilyen esetekben jól jön a svéd gyártó szakembereinek tudása és sokévnyi tapasztalata.

Dr. Kalmár Tibor
Ügyvezető - Vaderstad Kft.

www.vaderstad.com/hu


Ezekre még szüksége lehet?!