
Agrárkiállítások
Megtekintheti az országosan megrendezésre kerülő Agrárkiállítások éves naptárát


"Az, aki arra használja ügyességét és alkotó képzeletét,
hogy meglássa, milyen sokat tud adni száz forintért, ahelyett, hogy azt keresse, milyen keveset tud adni száz forintért, sikerre van ítélve."
Rozs szilázs – a logikus döntés, a tritikále szilázs a további nagy lehetőség!
A Ryefood rozs szilázs – a tejelő tehenészetek kiváló minőségű és nagy hozamú tömegtakarmánya
A Ryefood rozs fajtánkat egyre nagyobb mértékben termesztik zöldtakarmánynak (rozs szilázs), amelynek nagy előnye,
hogy korán ad jó minőségű tömegtakarmányt - ezzel biztosítva a tömegtakarmány szükséglet egy részét.
A tápanyag – és vízigénye kicsi - a téli csapadékkal és kevés műtrágyával kielégíthető. A területet a
zöldrozs betakarítása - általában április 15- 20-a után - még tavaszi fővetésű növényekkel (szemes és/vagy
silókukorica, szója, borsó, napraforgó stb.) hasznosítani lehet. A kiváló minőségű és emellett optimális (nagy)
hozamú rozs szilázs előállításának alapvető feltételei: jó fajtaválasztás (Ryefood), korai vetés, őszi (N 70%-a)
és kora tavaszi (N 30%-a) N-trágyázás, valamint a korai (kalászolás előtti) precíz betakarítás (kaszálás)
és a jó-minőségű erjedést gyorsító adalék (Silage P) használata. Várható a tömegtakarmányként (szilázs)
történő termesztés és hasznosítás további növekedése, mert ezzel a tejelő tehenészetek magas fehérjetartalmú
(18-21%) és kiválóan emészthető (75-80%-ban) rostot tartalmazó tömegtakarmányt tudnak előállítani.
A minőség (takarmányérték) szempontjából a legnagyobb odafigyelést a zöldrozs korai betakarítása (kaszálása)
jelenti. A rozsnak különös nagy jelentősége van hazai tejelő tehenészetek takarmányozási stratégiájában.
Gyengébb termőhelyi adottságú területeken is kiváló minőséget és jó hozamot biztosít a Ryefood rozsfajta,
amely kimagasló minőséggel hálálja meg a szakszerű technológiai fegyelmet. A fonnyasztás során sokszor
nehéz a döntés, hiszen a 18% körüli szárazanyag-tartalmú lekaszált rozs még szársértés és szőnyegrendre
terítés esetén is nehezen adja le nedvességtartalmát.
A Ryefood rozs szilázs a hazai hagyományos tömegtakarmányok kiváló kiegészítője az alábbiak miatt:
- optimális időben betakarítva kimagasló a táplálóanyag-tartalma, amely kiváló emészthetőséggel párosul,
- gyenge termőhelyen, szélsőséges időjárási viszonyok között is megfelelő hozamot biztosít,
- a legkorábban betakarítható erjesztett tömegtakarmány, így pótolhatja a hiányzó tömegtakarmányokat,
- termelési költsége (a tritikáléhoz hasonlóan) kedvezőbb a hasonló időpontban betakarítható zöldtakarmányoknál,
- kis víz – és tápanyagigénye miatt kíméli a talaj tápanyag- és víztartalmát, a téli csapadék 80-90%-t meghagyja a tavaszi vetésű utónövénynek.
- az április közepe táján történő kaszálását követően a terület még hasznosítható szemes-, vagy silókukoricával és más tavaszi vetésű növényekkel.
A sikerhez 3 fő tényező kell:
1/. A legjobb biológiai alapok – a Ryefood fajta hozam és takarmányérték eredményei 7 évi kísérleti és 9 évi üzemi
eredményekkel alátámasztottak - és fémzárolt vetőmag használata.
2/. A termesztés technológia betartása.
3/. Kiváló minőségű rozs szilázs eléréséhez nélkülözhetetlen az erjedést segítő adalék (Silage P) használata.
Nagyon fontos a 24-48 óra fonnyasztás utáni 30% szárazanyag-tartalom elérése. Ilyen körülmények között egyedüli
biztonságos megoldás a rendkívül gyors erjedést biztosító adalék alkalmazása jelent.
A Ryefood rozs szilázs minőségét és mennyiségét alapvetően meghatározó tényezők (agrotechnika) az alábbiakban foglalhatók össze:
• Optimális időben történő vetés. Magyarországon szeptember közepe és vége között, 180-200 kg/ha vetőmag mennyiséggel, 3-5 cm mélyre
történő vetés az optimális.
• Az őszi és tavaszi N műtrágya kijuttatása a kívánatos nyersfehérje-tartalom és a megfelelő hozam elérése érdekében egyaránt fontos.
A talaj N-ellátottságától függően 100-120 kg/ha N-hatóanyag kijuttatása szükséges.
Az őszi adagot – az újabb eredmények alapján a N 70%-át - a vetés előtti magágy készítéskor célszerű kijuttatni, a másik részét (30%)
legkésőbb a várható kaszálást megelőző 1 hónappal.
• A kaszálás időpontjának precíz maghatározása: Alapvető feltétel, hogy még hasban legyen a kalász. Célunk kimagasló emészthetőség
elérése, valamint a magas táplálóanyag-tartalom biztosítása. Ha 20% körüli nyersfehérje tartalmat szeretnénk elérni, akkor
célszerű megvizsgálni a kalászkezdemény hosszát, amelynek optimuma 6-10 cm. Ekkor biztonsággal elérhetjük a kívánt magas nyersfehérje -
és, energia tartalmat, a kiváló rostösszetételt és emészthetőséget. Ilyenkor a zöld növény magassága 80-100 cm, szárazanyag-tartalma
18% körüli és a kalászkezdemény 50-60 cm-es magasságnál tapintható ki. Ha várunk a kaszálással néhány napot, akkor csökkennek a
takarmányérték - bár ekkor még mindig hasban van a kalász, de már 15-20 cm hosszúságú. A fontos nyersfehérje tartalom ebben a későbbi
fenofázisban már „csak” 14-16%. Ez a „kis” eltérés egy telep életében 100 tehenenként évi 1 millió Ft-ot jelent (a fehérjeszükséglet pl.
szójával való pótlása miatt), amely az alacsony tejárak mellett különösen érzékenyen hat.
• Fonnyasztás és szecskázás. A kaszálás utáni fonnyasztással, rendkezeléssel az lenne a cél, hogy 30% körüli szárazanyagtartalmat érjünk el,
és a táplálóanyag-veszteség csökkentése érdekében lehetőleg 48 órán belül szecskázzuk a növényt. Veszélyt jelent, ha a túlságosan magas
víztartalmú (25-30% alatti szárazanyag-tartalom alatt) növények ecetesen erjednek és rothadásnak indulnak - különösen, ha magas a
fehérjetartalmuk. Tapasztalatok szerint akkor nagyon veszélyes a magasabb nedvességtartalom, ha ezt külső harmat, vagy eső okozza.
Ezért fontos, hogy minden műveletet csak a növény külső nedvességének teljes száradását követően végezzünk el a következő szempontok szerint:
- a kaszálást ne kezdjük a harmat felszáradása előtt, hiszen a lábon álló növény sokkal hamarabb megszárad.
- a rend szétterítése a kaszálást követő fél-egy óra múlva történjen, amikor már száraz tarlóra teríthetünk.
- a betakarítás (szecskázás) előtti rendkezelés is a külső harmat, nedvesség felszáradását követően történjen, és ezután egy-két
óra múlva következzen a szecskázás. A külső nedvességtől (harmat, esővíz) való mentességet (megszáradást) elérve, jó-minőségű
erjedést gyorsító adalék (Silage P) használatával problémamentes erjedést érhetünk el, még magasabb vegetációs (növényi)
víztartalom esetében is.
• A káros hamutartalom csökkentése: Egy takarmányban az emelkedett nyershamu tartalom legfőbb oka a földszennyeződés.
A magas földszennyezéssel együtt jár a megnövekedett klosztridia-szennyezés is, mely kritikussá teszi az erjedést - magas vajsavtartalmat
eredményezve, a nyersfehérje tartalom csökkenése mellett. Mind a klosztridia, mind a vajsav károsítja a tehenek emésztőrendszerét és a
sajtgyártást is gátolja. Ma hazánkban átlagosan 100 g/kg szárazanyag a rozs szilázsok nyershamu-tartalma.
A rendkezelő helyes beállításával - mérések szerint - 50g/kg szárazanyag alá csökkenthető a nyershamu tartalom.
Az utóbbi 8 évben - 1 kivételével – az ÁT Kft. által meghirdetett "Országos tömegtakarmány minőségi verseny" takarmányérték vizsgálatában
szereplő rozs szilázs mintákból a Ryefood fajta lett az ország legjobbja!
Takarmányozási szempontból különös jelentősége van a rozs szilázs kedvező NDF (semleges közegben oldható rostfrakció)
tartalmának és kiváló emészthetőségének. Az elmúlt években szerencsére az volt tapasztalható, hogy ha a partner gazdaság szakembere a
fent leírtakat alkalmazva termesztette a zöldrozst és készítette el a szilázst, akkor a zöld-hozam 20-25 t/ha körül alakult –
amely egy jó kompromisszum az optimális termés mennyiség és a maximális minőség (takarmányérték) elérése érdekében. Megállapítható,
hogy a kiváló minőségű és emellett optimális (nagy) hozamú rozs szilázs előállításának alapvető feltételei: jó fajtaválasztás
(Ryefood), korai vetés, őszi és kora tavaszi N-trágyázás, valamint a korai (kalászolás előtti) precíz betakarítás
(kaszálás és szecskázás) és a jó-minőségű erjedést gyorsító adalék (Silage P) használata.
Hungaro és Dimenzio tritikále szilázs – az új nagy lehetőség
A Kaposvári Egyetem Dr. Hoffmann Richárd és Dr. Orosz Szilvia (ÁT Kft. Gödöllő) irányításával 2015. őszén beállításra került egy
kísérletet, ahol a tritikálét, mint lehetséges szilázs növényt vizsgáltuk. Ezt követően minden évben további kisparcellás és üzemi kísérletekben, Szarvason is tovább vizsgáltuk a 2 fajta eredményeit. Az eddigi eredmények alapján - amelyek már kiegészültek üzemi tapasztalatokkal is – bizonyítást nyert, hogy a hazai fajták közül a Hungaro és a Dimenzio nem marad el a rozstól hozamban és takarmányértékben sem. A rozshoz képest kevésbé kritikus a kaszálás időpontjának csúszása a lassúbb fejlődési (kalászolási) ütem miatt, tehát hosszabb idő áll rendelkezésre az optimális betakarításra, mint a rozsnál. A tritikále a rozs és lucerna között betakarítható április végén nagy hozammal és kiváló minőséggel - és a másodvetés (silókukorica, silócirok stb.) is időben elvégezhető. A rozs vetése után azonnal vethető és betakarítása is a rozs kaszálása után folytatható a tritikáléval, ezzel ugyanazzal a gépkapacitással kétszer akkora ganbona tömegtakarmány előállítás kezelhető és az időjárásból eredő kockázat is csökkenthető.
A magyar nemesítésű Hungaro és Dimenzio tritikálé fajta április végén (2016. 04. 20-30 között), - amikor a kalász még hasban van -
kaszálva 20-25 t/ha szilázshozam (30% sza.) mellett 200-250 g/kg sza. zöld növény nyersfehérje-tartalomra, 200-230 g/kg sza. zöld növény nyersrost -
tartalomra, és 6-7 MJ/kg sza. zöld növény energiatartalomra képes.
A kísérleti és üzemi eredmények alapján a Hungaro és Dimenzio tritikále fajtával biztonságosan – rozshoz hasonló előnyökkel - tovább
növelhető a tömegtakarmány (kiváló minőségű szilázs) előállító terület a nagy termelésű tehenek részére, mivel betakarításuk ’kényelmesen’
beilleszthető a rozs és lucerna közé. A tritikáléból előállított szilázs további új és nagy lehetőséget jelent a tejelő tehenészetek
takarmány költségének csökkentésére, a tejhozam növelésére és ezzel a tej önköltségének csökkentésére. Emellett később kaszálva,
amikor a kalászban a szem kifejlődött, de a növény még zöld kiváló tömegtakarmánya (40-60 t/ha szilázshozam!) a növendék - és húsmarháknak.
Mindkét tritikálé fajta kiváló szemesabrak is, sőt magas fehérje – és síkértartalmuk, jó lisztminőségük (B1, B2)
lehetővé teszi az étkezési felhasználást is.
Dr. Kruppa József nemesítő, ügyvezető - Kruppa-Mag Kft.
Iván Ferenc takarmányozási szakmérnök - szaktanácsadó