OMÉK kiállítás 2015, A pavilon 205/B1 stand

OMÉk kiállítás 2015

Gyertek ki az OMÉK-ra és nyerjetek velünk:)

OMÉk kiállítás 2015

Magyar Biokultúra Szövetség

A Magyar Biokultúra Szövetség a hazai ökológiai gazdálkodás civil szervezeteit összefogó ernyőszervezet, mely 1983-ban Biokultúra Klubként alakult meg, majd 1987-ben lett Biokultúra Egyesület. Az Egyesület regionális szervezetei idővel önálló egyesületekké alakultak, melyekhez szakmai egyesületek csatlakoztak és hozták létre 2005-ben a Biokultúra Egyesület jogutódját, a mai Magyar Biokultúra Szövetséget.

A Szövetség elsődleges célja az ökológiai gazdálkodás és termékfeldolgozás elterjesztése és az ökotermékek fogyasztásának népszerűsítése.

Képviseljük a hazai ökológiai gazdálkodók érdekeit országos és nemzetközi szinten a jogszabályalkotásban. Szakmai partnerként működünk együtt a minisztériumokkal, hivatalokkal mezőgazdasági és vidékfejlesztési kérdésekben.

Szövetségünk a tulajdonosa az ökológiai gazdálkodás ellenőrző-tanúsító szervezetének, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft-nek. Budapesten működtetjük az ország legnagyobb ellenőrzött Ökopiacát, ahol hétről-hétre mintegy 100 árus kínálja biotermékeit. Évente többször családi programokkal várjuk a vásárlókat.

Szakmai rendezvényeinket azzal a céllal szervezzük, hogy a biogazdákhoz, biofeldolgozókhoz és kereskedőkhöz eljussanak a számukra hasznos információk, elsősorban támogatási és értékesítési lehetőségek, valamint a jogszabályi változások.

A nagyközönségnek szóló rendezvényeinken (Országos Bionap, Biobúcsú) a biogazdálkodás gyakorlatát, a biotermékek fogyasztásának előnyeit mutatjuk be. Ismertetjük a biotermék előállítás jogszabályi hátterét, ellenőrzési rendszerét és a bioélelmiszerek azonosításának módját.

Elektronikusan megjelenő Hírlevelünket minden hónap elején friss hírekkel, információkkal juttatjuk el tagszervezeteink tagságához, amit minden negyedév elején kiskertes és életmód melléklettel bővítettünk Évszakok címmel.

A legfrissebb hírekről, aktualitásokról folyamatosan frissülő honlapunkon www.biokultura.org és Facebook oldalunkon www.facebook.com/BiokulturaSzovetseg adunk tájékoztatást.

Szakkönyvárunkban a könyvek mellett folyóiratok, szakdolgozatok, disszertációk és tanulmányok is hozzáférhetők. Megújult Webshopunkban folyóiratok, szakkönyvek vásárlására van lehetőség.

A Biokultúra Közép-magyarországi Egyesülettel együttműködve Központi Klubbot szervezünk, ahol biogazdálkodással, egészséggel, környezettudatos élettel kapcsolatos előadásokat hallhatnak az érdeklődők.

Kéthavonta megjelenő szakmai újságunk, a Biokultúra szakfolyóirat, amely a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. kiadásában és gondozásában jelenik meg. Tájékoztató kiadványaink, prospektusaink, szórólapjaink az ökológiai gazdálkodás különböző területeit mutatja be.

Elérhetőségeink:
Magyar Biokultúra Szövegség
1132 Budapest, Visegrádi u. 53. III/1.
Tel: 1/214-7005, Fax: 1/214-7006
E-mail: biokultura@biokultura.org honlap: www.biokultura.org

Napelemes öntözőberendezést tesztelnek Bécsben

A Wien Energie kísérleti projektje keretében napelemes öntözőberendezés tesztjét kezdték meg az osztrák fővárosban. Dízelszivattyú helyett mobil naperőmű működteti a csepegtetős öntözőrendszert.

Ha beválik, a gazdák bérelhetik majd a mobil naperőműveket.

http://www.greenfo.hu/hirek/2015/07/05/napelemes-ontozoberendezest-tesztelnek-becsben

Napelemes öntözőberendezést tesztelnek Bécsben

forrás: www.greenfo.hu

Tanyafejlesztési program pályázati rendszere

A pályázási lehetőség NEM forráskimerülésig tart!
A pályázatok értékelésében nem számít a beérkezési sorrend!
Pályázati adatlap véglegesítésére 2015. augusztus 14. 23:59-ig van lehetőség.

www.nakvi.hu/app/tanya/index_main.php

ÖN SE HAGYJA KI! – JÚLIUS 31-IG MÉG JELENTKEZHET AZ OMÉK-RA!

Várjuk még a jelentkezőket a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításra (OMÉK), amely 2015. szeptember 23-27. között lesz a HUNGEXPO területén.

Már eddig is több száz kiállító jelentkezett Magyarország legnagyobb, több mint 100 éves múltra visszatekintő agrárgazdasági rendezvényére, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra (OMÉK).

A jelentkezési határidőt meghosszabbítottuk, így július 31-ig várjuk a kistermelők, őstermelők, családi gazdálkodók, kézművesek, vendéglátósok és az agrárium valamennyi területéről a jelentkezőket.

www.omek.itthon.hu

http://omek.itthon.hu/jelentkezesi-lapok

KITE Zrt. input palettáját a talajbaktériumokkal egészíti ki

A 2015-ös év egyik vezető híre lehet, hogy a mezőgazdasági inputok forgalmazásában a piacvezető KITE Zrt. input palettáját a talajbaktériumokkal egészíti ki. Mi vezérelte a KITE-t a döntés meghozatalában? Interjú Sira Márkkal, a KITE Zrt. növényvédő szer kereskedelmi üzletág termékmenedzserével. Algafix® mikrobiológiai lombtrágya, balatoni mikroalga, BIOSTIMULÁLÁS, AGRO.bio

Kedves Partnereink, olvasóink:)

2015 április

A MintaGazda Magazin ajándék számait díjmentesen elvehetik az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napokon április 24-26 között (péntektől-vasárnapig) 3-as csarnok 313-as standján.

Hódmezővásárhelyi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok, MintaGazda Magazin

Folytatódik a Legszebb konyhakertek program

2015. március

A 2012-es indulás óta évente duplázódott a Legszebb konyhakertek programban részvevő települések száma, idén eddig 180 önkormányzat csatlakozott, a jelentkezési határidő március 20-án jár le.

Szakáli István Loránd, a Földművelésügyi Minisztérium agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkára kedden sajtótájékoztatón, Budapesten elmondta, a programot azért hirdették meg, hogy kialakuljon egy olyan hálózat, amelynek a tagjai maguk termelik meg a család részére a zöldséget és a gyümölcsöt. Ez az önellátás mellett elősegíti a hagyományok újjáélesztését, a kertek megszépülését és a jellegváltást a díszkertről a veteményes kertre – hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

A program kezdeményezője, Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere az MTI-nek elmondta, hogy a helyi kertművelők április 30-ig jelentkezhetnek a versenyre. A helyi zsűri augusztus közepéig kétszer járja be a kerteket, majd eldönti, hogy melyiket nevezi be az országos versenybe.

A végső értékelésre az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) kerül sor, szeptemberben. Az országos zsűri tagjai között ott lesznek a szaktárca és a szakmai szervezetek képviselői is.

Kovács Szilvia kitért arra is, hogy idén már minden megye képviselteti magát a versenyben, a legaktívabb Pest, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye. Miután balkonon létrehozott konyhakertekkel is lehet indulni, több fővárosi kerület is csatlakozott a programhoz - mondta.

Kifejtette, újdonság az angliai Plymouth város csatlakozása, és lengyel városok is érdeklődnek a program iránt. Kenderes a mezőgazdasági szakközépiskoláknak kezdeményezett külön versenyt idén.

Kovács Szilvia elmondta, Magyarországon potenciálisan két és félmillió ember alakíthatna ki saját konyhakertet, s azt szeretnék, ha minél többen élének ezzel a lehetőséggel.

A tenyészkoca állatjóléti támogatásra be kell jelentkeznie a gazdáknak

A Földművelésügyi Minisztérium felhívja a sertéstartók figyelmét, hogy 2015. március 31-ig nyílik lehetőség bejelentkezni az új állatjóléti, tenyészkocákra adható támogatásra a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál.

Fontos, hogy a most aktuális bejelentkezés nélkül a sertéstartók nem tudják majd igényelni a tenyészkoca támogatást.

Az új állatjóléti, tenyészkocákra adható támogatásra a Földművelésügyi Minisztérium 8,62 milliárd forintot biztosít. A múlt évben kifizetett sertés állatjóléti támogatás összege 8,5 milliárd forintot tett ki.

A kormány az idén nemzeti költségvetésből jelentős többletforrást biztosít a sertéstartóknak, ezért az ágazat 2015-től több mint 17 milliárd forint közvetlen támogatást kap. Ez a 2010-es 6 milliárd forintra rúgó ágazati forrás csaknem háromszorosa. Kocánként 38 580 forintos állatjóléti támogatást lehet elérni a gazdának évente, így az anyakoca ára 3 év alatt megtérülhet.

A kormány célja, hogy folyamatosan növekedjen a sertéslétszám és az ágazatba bekapcsolódó családi gazdaságok, valamint vállalkozások száma Magyarországon.

Kárenyhítő juttatások belvizekre

Versenyképes gazdasági érték a magyar vetőmag

2015. február

Magyarország Franciaország, Hollandia, az Egyesült Államok, Németország és Chile után a 6. legnagyobb exportőr a világon. Az idén összesen 130 ezer hektáros területen előállított vetőmagmennyiség 35 százaléka külföldre kerül, hangzott el a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács mai sajtótájékoztatóján. Mint megtudtuk: az orosz-ukrán konfliktus miatt új piacokra kerülhet a minőségi magyar vetőmag.

Kárenyhítő juttatások belvizekre

2015. február

Jelenleg is több tízezer hektárt borít a belvíz, a gazdák kárait a kockázatkezelési rendszer enyhítheti.

A vízügyi szolgálat folyamatosan végzi a belvízvédekezést és a csatornák, tározók előürítésével, a közfoglalkoztatási program folytatásával felkészül a 2015 tavaszán várható belvízre – közölte a parlament honlapján a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor a jobbikos Magyar Zoltán írásbeli kérdésére közölte, hogy a 2014-2020-as uniós ciklus pályázati tervei között több vízrendezési célú projekt is szerepel, mely jelentősen javítani fogja a belvíz kialakulásának és levezetésének viszonyait. Tavaly a vízügyi szolgálat 1,2 milliárd forintot fordított a csatornák és a szivattyútelepek, műtárgyak prevenciós felkészítésére.

Fazekas felhívta a figyelmet arra, hogy az ár- és belvíz okozta károkat esetlegesen elszenvedő termelők utólagos megsegítésére az agártárca több eszközzel is rendelkezik. Mind az árvíz, mind a belvíz jelenleg is részét képezik a kétpilléres mezőgazdasági kockázatkezelési rendszernek, a termelők a növénykultúra szinten 30 százalékot meghaladó hozamcsökkenést okozó károk esetén számíthatnak kárenyhítő juttatásra, ha az egyéb támogatási feltételek is teljesülnek.

A kárenyhítési alapba a termelők ültetvény és szántóföldi zöldségnél 3000 forintot fizetnek be hektáronként, az egyéb szántóföldi kultúráknál 1000 forintot, amelyet az állam legalább ekkora összeggel kiegészít. A kárenyhítő juttatás a termelői bevételcsökkenés legfeljebb 80 százaléka lehet. A tárcavezető szerint jelenleg 78 ezer termelő mintegy 4 millió hektárral vesz részt a rendszerben. A kockázatkezelési rendszer második pillérét alkotó mezőgazdasági biztosítási díjtámogatási program alapján a termelők 65 százalékos díjtámogatás mellett köthetnek biztosítást a Magyarországon jellemzően előforduló káreseményekre. Az árvízkár a három díjtámogatott konstrukciójú biztosítás közül kettőben biztosítható kockázat.

A Vidékfejlesztési Program beindításáig állami forrásból működő díjtámogatott biztosítási szerződéseknél is feltétel, hogy olyan káreseményre nyújtsanak fedezetet, amely legalább 30 százalékos hozamcsökkenést okoz. 2014-ben mintegy 7200 termelő mintegy 5,55 milliárd forintos biztosítási díjállománnyal rendelkezett. Kiemelt cél a termelők ösztönzése az öngondoskodásra és biztosításkötésre, így például aki nem köt biztosítást a terményértékének legalább 50 százalékára, az az agrárkár-enyhítő rendszerben a juttatás legfeljebb felére jogosult.

forrás: http://www.agrarhirek.hu

Több forrás jut a 2015-2020-as időszakban a mezőgazdaság fejlesztésére

2015. JANUÁR

Mintegy 2500 milliárd forint jut a mezőgazdaság fejlesztésére a 2015-2020 közötti időszakban – mondta Czerván György államtitkár Hajdúszoboszlón a növényvédelmi szakemberek számára szervezett képzés záró napján.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a közvetlen kifizetések uniós forrásból származó éves összege, mintegy 1,3 milliárd euró. Ezt az összeget két forrás adja, egyrészt az egyes pillérből származó évi 1,27 milliárd euró, másrészt a kettes pillér révén biztosított évi 74 millió euró. Ez utóbbi összegre azért van lehetőség, mert Magyarország élt a vidékfejlesztési forrás esetében biztosított maximális 15 %-os átcsoportosítási lehetőséggel.

A közvetlen támogatások új rendszerével kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy kötelező és önkéntes elemekből tevődik össze. A kötelező elemek közül kiemelte az alaptámogatást (SAPS), a zöld komponenst és a fiatal gazdák számára nyújtott támogatást. Az új rendszerben önkéntes elem a termeléshez kötött támogatás, amelyben a gazdálkodó vállalja, hogy valamely támogatható kultúrát termeszt vagy támogatható kérődzőt tart.

A közvetlen kifizetések csökkentésének (ún. degresszivitás) elve az alaptámogatás 150 ezer euró feletti összegére vonatkozik, tehát nem érinti sem a zöldítést, sem a termeléshez kötött támogatások, valamint a fiatal gazdáknak nyújtott plusztámogatás összegét.

Jelezte, hogy a gazdák dönthetnek úgy, hogy a kisgazdaságok számára kialakított egyszerűsített támogatási formát választják. Erre a támogatási formára a közvetlen támogatási keretösszeg maximum 10 százaléka fordítható. Ebben az esetben éves szinten egy összegben kapják meg a gazdálkodók a támogatást, amelynek minimum összege 500 euró, maximuma pedig 1250 euró.

Az agrártámogatások új rendszere 2015-2020 között

2015. JANUÁR

Az AGRYA 2015. február 27-én szervezi meg hagyományos éves konferenciáját Budapesten. Az idei esemény alcíme „Több vagy kevesebb?”, az agrár- és vidékfejlesztési támogatások szintjére utal. A Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség közreműködésével szervezett rendezvénnyel az AGRYA átfogó és részletes képet kíván adni a fiatal gazdáknak az előttünk álló időszak támogatási szabályozási kereteiről, finanszírozási lehetőségeiről.

A rendezvény témái között szerepelnek a következők: közvetlen és termeléshez kötött támogatások, fiatal gazdák kiegészítő támogatása, az átmeneti nemzeti támogatások, a zöldítés, a piaci intézkedések, az agráriumot segítő pályázatos vidékfejlesztési támogatások, a fiatal gazda tematikus alprogram.

A rendezvény másik kiemelt témája az új földjogi szabályozás gyakorlati működésének bemutatása, az első tapasztalatok összegzése, valamint az állami földek haszonbérbe adása. A rendezvényt Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitja meg.

A rendezvény előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztráció határideje 2015. január 30. A regisztrációs lap letölthető a www.agrya.hu weboldalról.

További információ:
AGRYA Országos Iroda 06 1 2704874

callcenter@agrya.hu
facebook.com/fiatal.gazda.agrya

Megkezdődött a méhészeti támogatások kifizetése!

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megkezdte a vándoroltatáshoz, valamint mézkinyeréshez és léptároláshoz szükséges új eszközök beszerzésére igényelt támogatások kifizetését, így 2015. január 23-ig 193 méhész-gazdálkodó részére összesen 52,4 millió forint utalásáról rendelkezett. Az MVH a kérelmek feldolgozásának ütemében a támogatások kifizetését folyamatosan teljesíti.

A Magyar Méhészeti Nemzeti Program második támogatási időszakában – azaz a 2014/2015. végrehajtási évben – a méhész-gazdálkodók, továbbá az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és tagszervezetei 2014. október 16-tól 16 féle különböző jogcímen igényelhetnek támogatást az MVH-tól a rendelkezésre álló mintegy 1,48 milliárd forint összegű keret terhére. Az 50-50%-ban uniós és nemzeti finanszírozású program célja a méhészeti ágazat versenyképességének és hatékonyságának növelése, továbbá a méhészeti tevékenység korszerűsítése.

A méhész-gazdálkodók a vándoroltatáshoz, valamint mézkinyeréshez és léptároláshoz szükséges 2014/2015. végrehajtási évben beszerzett új eszközökre a rendelkezésre álló közel 190 millió forintos keretből 2015. augusztus 3-ig igényelhetnek támogatást az MVH-tól.

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON:

Olvasd el online a MintaGazda Magazint 2016 tavasz

MintaGazda Magazin - online újság

Olvasd el online a MintaGazda Magazint 2015 ősz

MintaGazda Magazin - online újság

Olvasd el online a MintaGazda Magazint 2014 augusztus 11.

MintaGazda Magazin - online újság

2014 szeptember 26.

MintaGazda Magazin - online újság
A NAP VICCE

NÉVNAP


NAPTÁR

Referenciák:

mezőgazdaság, állattenyésztés, erdészet, halászat, agrárinfo, Minta Gazda Magazin mezőgazdaság, állattenyésztés, erdészet, halászat, agrárinfo, Minta Gazda Magazin mezőgazdaság, állattenyésztés, erdészet, halászat, agrárinfo, Minta Gazda Magazin

mezőgazdaság, állattenyésztés, erdészet, halászat, agrárinfo, Minta Gazda Magazin mezőgazdaság, állattenyésztés, erdészet, halászat, agrárinfo, Minta Gazda Magazin mezőgazdaság, állattenyésztés, erdészet, halászat, agrárinfo, Minta Gazda Magazin mezőgazdaság, állattenyésztés, erdészet, halászat, agrárinfo, Minta Gazda Magazin

Ingyenes terjesztésű reklámmagazin. Mi ez és miért jó?

A reklámmagazin az ingyenes, bedobós újságoknak egy bővítetett komolyabb megjelenési formája mely, legalább fele részben cikkeket és fele részben reklámot tartalmaz. Önálló borítóval jelenik meg, szép, igényes kivitelű termék.

Mindannyian tapasztaljuk, hogy a bedobós, reklámújságok nagy része nem képvisel értéket a közönség számára. Sokan vélik a személyes szabadságuk korlátozásának, erőltetettnek. Igaz nagy számban jut el a lakossághoz, de csekély a célirányossága.

Miért jó cégemet egy reklámmagazinban hirdetni?

A reklámmagazint kiállításokon, az oda érkező célirányosan kereső, fizetőképes látogatók körében terjesztjük díjmentesen, a pultunkhoz lépve elvehető. (nem tukmáljuk, hiszen így is szívesen elviszik)

Mivel a kiadvány érdekes cikkeket tartalmaz, így az értéket képvisel az olvasó számára, azt elteszi, otthonában többször átlapozza, a cikkeket elolvassa.

Az eleve kereső szándékkal a kiállításra érkező látogató számára, fontosak a magazinban szereplő reklámok, mert megkönnyítik számára a megfelelő szolgáltatás, termék elérését.

Bizalmat érez a hirdetők termékei és szolgáltatásai iránt, mivel egy igényes kivitelű magazinban találja meg azokat.