Az oldalt ennyien láttogatták:


Gyöngyös-Mátra turisztikai Közhasznú Egyesület

3200 Gyöngyös, Fő tér 10.
+36 37/311-155
gyongyos@tourinform.hu

www.gyongyos-matra.huMátra, a magasság és a minőség egyenesen arányos

A Mátra és Gyöngyös turisztikai szempontból elválaszthatatlan, és a város közigazgatási területére esik Mátra-füred, Sástó, Mátraháza és Kékestető, ebből adódóan páratlanul sokszínű programkínálat várja a vendégeket. Ebben a tekintetben is a minőség a mérvadó, az ország tetején.

Sokan a Mátrába tartva csak átutaznak Gyöngyösön, így kihagyva az Orczy Kastélyt, melyben az ország egyik legnagyobb természettudományi kiállításának helyet adó Mátra Múzeum található, a Ferencesek Műemlékkönyvtárát, a Szent Korona Ház Egyházi Kincstárgyűjteményét, vagy éppen a Városi Könyvtár Hermann Lipót kiállítását és a Huszár Lajos Éremtárat.

A hangulatos belváros, a Fő tér, számos rendezvény helyszíne, melyek közül kiemelkedik a Mátrai Szüreti Napok és Fehérbor Fesztivál, a Veteránautó Találkozó, a Mátrai Bornapok, a GYÖNGY Nemzetközi Folklórfesztivál és a decemberi Gyöngyösi Advent. Aki a nyári forróságban egy kis hűsölésre vágyik, annak ott a városi strandfürdő. A Dubicz Borászat épületében pedig megízlelhetjük a híres mátrai borokat. Gyerekeknek kihagyhatatlan program a város határában lévő kisállatkert, valamint az Orczy Kastély mellől induló kisvasút, mellyel Mátrafüredre érve meglátogathatjuk a Palóc Néprajzi Magángyűjteményt.

Ha Gyöngyöst már hátrahagyta a turista és a Mátra felé veszi az irányt, akkor jól teszi, ha még Mátrafüred előtt letér a Farkasmályi pincékhez (Borhotel Sziluett, Regélő Borház Csárda, Dudás Ferenc családi pincéje). Ott ugyanis remek mátrai borok és vendégszerető házigazdák várják. S ha már mátrai borokról esik szó, talán nem árt emlékeztetni: a Mátrai Történelmi Borvidék az ország 22 borvidéke közül területi nagysága alapján a második legnagyobb, a hegyvidékiek között pedig a legnagyobb a mintegy 7815 hektárnyi nyilvántartott szőlő ültetvényével. Ezen a területen már a Honfoglalás előtt itt élő népek is foglalkoztak szőlőműveléssel, borkészítéssel. Szent István király idején már nagy hagyo- mánya volt a szőlőtermesztésnek. Ma a szőlőfajták közül a hagyományos Olaszrizlingen, Leánykán és Muscat Ottonelen túl a Szürkebarát, a Sauvignon Blanc és a Chardonnay is kiváló minőségű borokat ad. A borok jól illeszkednek, simulnak a térség tájjellegű ételeihez, erősítve egymás ízét, zamatát, finomságát. A Borvidékhez tartozó települések nemcsak a szüreti napok alkal- mával nyújtanak turisztikai, idegenforgalmi látványosságot, hanem az év minden napján. Nandi Borászat, Vári Pincék Egyesülete Gyöngyöspata, Molnár és Fiai Pincészet, Kővágó Pince Abasár, Borok Háza Gyöngyös, Fő tér.

A mátrai természetjárás nagy múltra tekint vissza: már a múlt század elején összesen 400 kilométer hosszú turistaúthálózat vezette a kirándulókat. Jelenleg az utak, jelzések és erdei létesítmények karbantartása folyamatos, sőt a modern kori igényekhez igazodva már működik egy – a www.gyongyos-matra.hu oldalról elérhető – online túrakereső is, amely segítségével mindenki megtalálhatja a maga számára tökéletes utat. Egy ezek közül azoknak, aki inkább csak kellemes kirándulást, mintsem kimerítő túrát tennének: Mátrafüredről könnyű séta nyomán érhetünk el a megszépült Sástóra, ahol csónakázással, tanösvényen tett kirándulással és a kilátóból elénk táruló mátrai panorámával tehetjük színesebbé napunkat. Nem messze innen, az Oxygen Adrenalin Parkban nyári bobpályán, függőhídon, kalandparkban tesztelhetik bátorságukat a kirándulók.

A túrák kiváló kiindulópontja lehet a mátrafüredi High-Tech Sportok Bázisa, ahol többek közt vezetett segway-, mountaincart- vagy épp monsterroller-túrákra lehet jelentkezni. S, hogy mik is ezek a vagány járgányok? A monsterroller például egy olyan új generációs roller, amely Ausztriát és Szlovéniát már meghódította. A hagyományos rollerektől leginkább az erős hátsó és első fék, illetve a nagy „ballonos” kerék különbözteti meg. A vadregényes és egyedülálló hegyi sport az egész családnak új típusú és tartalmas szórakozást kínál az év minden napján a Mátrá-ban. A túra izgalmas, de egyben biztonságos is, hiszen teljes védőfelszerelést biztosítanak a szervezők.

Gyöngyösön és környékén mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő szállást, akár a 4 csillagos Lifestyle Hotel Mátra, a Residence Ózon Hotel vagy a 3 csillagos Hotel Opál. A természetkedvelők részére pedig tökéletes választás lehet a 4 csillagos Mátra Kemping Sástón, de aki szeretne, megszállhat a Mátraházai Üdülőházban, a mátrafüredi Akadémia Üdülőben, a gyöngyösi Eco Hostelben, a Kolping Vendégházban, a Károly Róbert Diákhotelben vagy a barátságos magánszállások egyikén. A Mátrában kiváló éttermekben kóstolhatják meg a mátrai ízeket az ide látogató turisták. A Vincellér Panzió és Étterem magyaros ételeivel, a Kékes Étterem nemzetközi konyhájával, a BoriMami gasztro bisztrójával várja a vendégeket.

MÁTRA, Orczy Kastély, Mátra Múzeum, Ferencesek Műemlékkönyvtára, Szent Korona Ház Egyházi Kincstárgyűjtemény, Városi Könyvtár Hermann 
Lipót kiállítás, Huszár Lajos Éremtár, Gyöngyös-Mátra turisztikai Közhasznú Egyesület

térkép:hozzászólás:

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON:

A NAP VICCE

NÉVNAP


NAPTÁR