Az oldalt ennyien láttogatták:


Déli-Farm Kft.

TAKARMÁNY ÉRTÉKESÍTÉS
6791 SZEGED-KISKUNDOROZSMA, KETTŐSHATÁRI ÚT 6.
+36 62 556 130

ÁLLATTENYÉSZTÉSI SZAKÁRUHÁZ
6728 SZEGED, DOROZSMAI ÚT 48.
+36 62 556 120

rendeles@delifarm.hu
http://www.delifarm.huA BÁRÁNY- ÉS A BORJÚNEVELÉS KORAI SZAKASZÁNAK JELENTŐSÉGE

A COLOSTROSTART KOLOSZTRUM-KEZELŐ RENDSZER A LEGJOBB MEGOLDÁS ARRA, HOGY AZ ÚJSZÜLÖTT BORJAKNAK, BÁRÁNYOKNAK MINDIG BIZTOSÍTVA LEGYEN A FÖCCSTEJ.

A bárány és a borjú egészséges nevelése, itatása kulcsfontosságú mozzanat az állat életében. Ez befolyásolja a későbbiekben nemcsak a gyarapodás intenzitását, hanem a választási életkort is. Az első napokban az anyák föccstejet, úgynevezett kolosztrumot termelnek, mely nagy koncentrációban tartalmaz immunglobulinokat és tápanyagokat, melyek elengedhetetlenek a borjú, illetve a bárány immunrendszerének és emésztésének beindításához.

Fontos, hogy a bárányok, illetve a borjak jelentős mennyiségű kolosztrumot fogyasszanak az első napon, mivel az antitestek felszívódása az első 12-24 órában a legnagyobb mérvű, és szerepük döntő hatású az állatok túlélésére, ellenálló-képességére. Ha az anyának nincs teje, az állatot azonos nyájból származó-, vagy más anyák kolosztrumával kell megitatni, melyet mélyhűtötten is készenlétben lehet tartani.

A hármas-, vagy a többes ikrek szintén igényelnek plusz kolosztrumot. A feltétlenül szükséges mennyiség bárányonként mintegy 50-100 ml, borjak esetében minimum 4 liter itatásonként. Ezért ajánlott, hogy a lefagyasztott föccstejből mindig raktározzunk el, így mindig lesz elérhető, magas minőségű kolosztrum. Ha a föccstej túl kevés, vagy a minősége az ellés után nem megfelelő, a lefagyasztott kolosztrumot lehet használni helyette.

A bárányok felnevelése sokkal nehezebb feladat, mint a borjaké. Ennek az az oka, hogy amíg a borjakat elég naponta kétszer itatni, addig a bárányoknak – gyomruk kis térfogata miatt – naponta többször kell tejpótló tápszert fogyasztani.

A hagyományos báránynevelés fő jellemzője az, hogy az anyákat évente egyszer, a főszezonban elletjük. A választás időpontja pedig aszerint változik, hogy milyen hasznosítást tűztünk ki, vagyis a piacon milyen termék és mikor adható el. Ezzel a nevelési módszerrel a bárányok hosszú ideig szopják az anyjukat, azonban napjainkban a korai választás gyakoribb.

Bebizonyosodott ugyanis, hogy a korai választással nagyobb testtömeggyarapodás érhető el, ami kedvező a bárányhízlalás eredményeire.

A KORAI VÁLASZTÁS ÉRDEKÉBEN, A BÁRÁNYOKAT MINÉL ELŐBB SZOKTASSUK HOZZÁ SZILÁRD TAKARMÁNYOK FOGYASZTÁSÁHOZ

Ennek érdekében tegyük lehetővé, hogy kb. egyhetes kortól kitűnő minőségű fűből készült szénából szálalhassanak. A szálastakarmány mellett jó minőségű és beltartalmú, pelletált, összetett abrakfélét, elsősorban bárányindítót, majd később választás után báránynevelőt, illetve hizlalót kapjanak, fogyasszanak.

A korai bárányválasztást 30-40 napos korban, a 10 kg élőtömeg elérése után végzik. Ennek a korai választásnak két alapvető oka van.

Az egyik az, ha az anyákat sűrítve kívánjuk elletni, 8 hónaponként. A másik az, ha a korai választást összekötjük a bárányok gyors (expressz) hízlalásával. A bárányok 30-40 napos korukban egyszerűen elválaszthatók, ha ekkorra elérik születési tömegük háromszorosát, a 12-14 kg-ot. Ennek feltétele a jó növekedési eréllyel és étvággyal rendelkező bárány, és elegendő energiát, fehérjét tartalmazó, ízletes báránytáp.

Ezt biztosítja a Déli-Farm által összeállított tápsorozat, mely a gazdák tapasztalatai alapján és a legújabb tudományos eredményeket felhasználva készül.

A megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje és energia mellett az emésztést segítő, rostbontó enzimek, élő élesztő, valamint szerves mikroelemeket tartalmazó, magas huminsav tartalmú kiegészítők biztosítják az állatok egészséges, erőteljes fejlődését, támogatva az immunrendszert, és meggátolva a káros mikroorganizmusok elszaporodását.

KAPÁS SÁNDOR
takarmányozási szaktanácsadó

TAKARMÁNY, ÁLLATTARTÁSI ESZKÖZÖK, VILLANYPÁSZTOR, TÁPOK, Déli-Farm Kft.

TAKARMÁNY, ÁLLATTARTÁSI ESZKÖZÖK, VILLANYPÁSZTOR, TÁPOK, Déli-Farm Kft.

6791 SZEGED-KISKUNDOROZSMA, KETTŐSHATÁRI ÚT 6.6728 SZEGED, DOROZSMAI ÚT 48.hozzászólás:

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON:

A NAP VICCE

NÉVNAP


NAPTÁR